Het komt helaas maar al te vaak voor…
U heeft door ervaringen uit het verleden een angst gekregen voor de tandarts en bent daarom al jaren niet voor een controle of een reiniging bij de mondhygiënist(e) geweest. Begrijpelijk, maar erg vervelend. In de loop van de jaren zijn tanden en/of kiezen (elementen) los gaan zitten en misschien bent u wel elementen verloren. Daardoor voelt u zich misschien onzeker, heeft u een minder sociaal leven en bovenal heeft u meer moeite met eten. Immers, als u niet goed kunt kauwen, kunt u uw eten niet goed vermalen en zal de spijsvertering niet optimaal zijn. Gevolgen kunnen o.a. maag- en darmklachten zijn.

Herkent u zich…?

Het team van De Duynen Dental kunnen u helpen met het verbeteren van uw situatie.
Voor het echter zover is gaat u een traject in dat ongemakken met zich meebrengt. Hoe mooi het soms ook wordt voorgesteld, niemand reageert het zelfde op de behandeling. Wij kunnen dus niet een standaard verwachting geven, hoe u op de ontwikkeling/ behandeling reageert.

Wat is een immediaat prothese?

De term is afgeleid van het Engelse “immediate”, dat zoveel wil zeggen als “direct” of “meteen”. Het komt er dus op neer dat uw kunstgebit meteen na het trekken (extraheren) van de tanden en/of kiezen wordt geplaatst. Uw zorgverzekeraar beoordeelt de immediaat prothese als een “noodprothese”. Dat is meteen de reden dat de immediaat prothese als enige prothese na een jaar vervangen mag worden en waarbij de kosten dus voor een deel door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Een immediaat prothese zal ook altijd groter aanvoelen. Dat komt omdat de immediaat prothese wordt gemaakt in de situatie dat u nog tanden en/of kiezen in uw mond heeft. Er komt dus een extra laag over uw tandvlees. U staat letterlijk met een mond vol tanden.

De behandeling

Bij de tandarts heeft u eventuele medicatie aangegeven. Dit is belangrijk te weten voor de tandarts of kaakchirurg wanneer uw tanden worden getrokken. Bent u bijvoorbeeld hartpatiënt en gebruikt u bloedverdunners dan kan het zijn dat u tevoren uw medicijnen even niet moet slikken. Advies hierover krijgt u van de tandarts of kaakchirurg.

Onder normale omstandigheden wordt het trekken van de tanden en/of kiezen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Het kan echter zijn dat u ondanks al onze inzet toch nog bang bent. Dan kan de behandeling onder volledige narcose uitgevoerd worden door de kaakchirurg. Dat gebeurt in het ziekenhuis.

Wanneer de tanden en/of kiezen (elementen) zijn getrokken wordt de immediaat prothese bij u geplaatst. De prothese moet u 24 uur laten zitten. De prothese werkt namelijk als een drukverband zodat de wondjes niet gaan zwellen. Haalt u de prothese er wel uit dan is het voor ons als behandelaars zeer lastig de prothese weer terug te plaatsen. Bovendien bestaat de kans dat de wondjes weer open gaan. Na 24 uur, of zo snel mogelijk daarna, komt u bij ons voor de eerste controle. Dan wordt de prothese door de tandarts uit de mond gehaald en de genezing beoordeeld.

De eerste 24 uren

Tijdens de eerste 24 uren na extracties is het raadzaam zacht voedsel te eten. De verdoving gaat uitwerken, de eerste drukpunten gaan zich vormen. De eerste uren na extractie kan uw speeksel rood van kleur zijn. Dit zal vrij snel weer zijn normale kleur aannemen omdat het nabloeden van de wondjes stopt. De wondjes beginnen dus te genezen. Dit proces heeft tijd nodig. Het is daarom niet raadzaam om in die tijd te spoelen met een spoelmiddel. De bloedstolsels kunnen loslaten waardoor het bloeden weer opnieuw begint. U gaat ook merken dat de porthese al wat los kan gaat zitten. Dat heeft te maken met het feit dat de zwelling af gaat nemen. De eerste drukplekjes gaan zich misschien al melden. Vanaf het moment dat de elementen zijn getrokken begint het proces van het slinken van het bot.

Het vervolg

Met deze “soft tissue conditioner” blijft u ca. twee maanden lopen. Drie maanden nadat de tanden (elementen) getrokken zijn gaan we de zachte laag vervangen door de eerste harde laag. U bent uw gebit dan enkele uren kwijt omdat in het laboratorium werkzaamheden worden uitgevoerd. De prothese zit daarna weer vaster, maar uw bot is nog niet tot rust gekomen. Het bot slinkt nog steeds.

Circa 6 maanden nadat de elementen getrokken zijn wordt de ruimte die er dan is, opgevuld met de tweede harde laag. U bent ook nu weer uw gebit enkele uren kwijt. En ook nu is vaak het bot nog niet volledig tot rust gekomen.

Drie maanden later, dus ongeveer 9 maanden na extractie, wordt beoordeeld hoeveel ruimte er nog is ontstaan na de vorige keer. Wij beoordelen dan of het nut heeft een derde laag aan te brengen. Indien nodig word de derde harde laag gemaakt. Tevens is het een indicatie om de vorming van het bot te laten beoordelen door de tandarts en eventueel de definitieve prothese aan te vragen/nieuwe planning te maken.

Tot slot

Indien er sprake is van implantaten, kan niet eerder met de behandeling daarvan begonnen worden dan wanneer het bot zich volledig heeft hersteld. De implantoloog of kaakchirurg beoordeelt en doet de aanvraag bij uw zorgverzekering.

Wij behouden ons het recht voor verbeteringen, wijzigingen of aanpassingen te doen in de tekst, de procedure en/of behandelingen. De beschreven procedure kan afwijken van uw behandeling.

De Duynen/RB/2018/copyright

keyboard_arrow_up