De partiële prothese is te verdelen in twee verschillende typen.

  1. De kunststof partiële prothese
  2. De frame prothese.

De partiële prothese wordt bijvoorbeeld gemaakt wanneer u nog eigen tanden en/of kiezen in de mond heeft die nog voldoende sterk zijn om, voorlopig, behouden te blijven, maar kan ook als tijdelijke voorziening dienen. In geval van een kunststof partiële prothese kan eventueel gebruik gemaakt worden van hand gebogen haakjes om de prothese meer steun en houvast te geven. Dit hangt af van uw situatie en wordt bij de “intake” met u besproken. Bij een frame prothese steunt de metalen constructie op en haalt zijn houvast om de tanden en/of kiezen.
Wij hebben ca. 5-6 afspraken nodig om u van een goede en mooie voorziening te voorzien.

Wanneer en waarom een partiële prothese

Als u nog verschillende tanden en/of kiezen in onder- en/of bovenkaak heeft, kan daar een prothese op gemaakt worden die voor een gedeelte door uw eigen tanden en/of kiezen wordt ondersteund.
De beoordeling of uw gebit sterk genoeg is voor een partiële prothese wordt door de tandarts bepaald. Soms wordt aan de hand van een grote röntgen foto, OPT, mede bepaald wat de conditie is van uw restgebit.

De procedure voor de partiële prothese

Bij de vervaardiging van de deze prothese wordt er net als bij de volledige prothese een eerste afdruk gemaakt (“happen”). Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een model gemaakt waarop een, speciaal voor uw kaak, tweede afdruklepel wordt gemaakt. Met deze afdruklepel wordt de tweede afdruk gemaakt. Ook nu wordt er weer een model gemaakt. Op dit tweede model wordt de partiële prothese gemaakt. Niet alleen van de kaak waar de partiële prothese op wordt gemaakt worden afdrukken genomen, maar ook van de andere kaak maken we een afdruk. We willen namelijk graag dat het ook goed op elkaar past. Soms krijgt u een plaatje was tussen de tanden waar u op mag bijten zodat we de stand van de beide kaken t.o.v. elkaar hebben. Stel dat u geen kiezen meer heeft of dat er te weinig tanden (elementen) aanwezig zijn om de stand van de beide kaken goed in positie te krijgen, dan gaan we als extra behandeling de beetbepalen m.b.v. zogenaamde “beetplaten”.
Als de tanden en/of de kiezen in het laboratorium tijdelijk in hun juiste positie gezet zijn, gaan we de partiële prothese passen. Wanneer u en de behandelaar helemaal tevreden zijn kan de prothese worden afgemaakt in het laboratorium. De laatste afspraak gaan we de prothese plaatsen.

De prothese

Nadat we de aan de stoel alles hebben voorbereid en dus ook de kleur en eventueel de vorm van de tanden hebben bekeken, wordt in het laboratorium de porthese “opgesteld”.
Dat wil zeggen dat de tanden en/of kiezen in positie in rose was worden gezet zodat bij de volgende afspraak met u de prothese gepast kan worden. Dan controleren we het dichtbijten, de stand van de tanden en/of kiezen, etc. Kleine veranderingen kunnen dan nog worden gedaan.
Bent u tevreden, dan wordt de prothese in het laboratorium afgemaakt. Als de prothese klaar is, is het erg veel werk om de prothese te veranderen.
Het is dus zaak om tijdens de pas fase te zorgen dat u tevreden bent.

De frameprothese

De frameprothese is een hulpmiddel vervaardigd van een metaal legering gecombineerd met rose kunststof.
We gaan als voorbeeld uit van een frame prothese op eigen tanden en/of kiezen. Ander soortige frame prothesen zijn mogelijk.
Bij een frameprothese hebben we bijna altijd te maken met haakjes om de tanden. Hoewel wij als behandelaars ernaar streven om deze, vanwege de esthetiek, zo min mogelijk in het zicht te hebben, kunnen we dat niet altijd voorkomen. Het kan dus voor komen dat u haakjes gaat zien.

De procedure voor de frame prothese

Wanneer uit onderzoek, door de tandarts, is gebleken dat uw eigen tanden en/of kiezen voldoende sterk zijn om te gebruiken voor een frame, als pijler te dienen, wordt na het nemen van de eerste afdruk, op het model een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is belangrijk omdat de krachten die op uw tanden en/of kiezen komen, zodanig verdeeld moeten worden dat het geen schade toebrengt aan uw andere tanden en/of kiezen. Omdat tijdens het kauwen de tanden en kiezen elkaar kort raken kan het zijn dat deze elkaar raken op een punt waar, volgens het meest ideale ontwerp, een steunpunt voor het frame ligt. In dat geval wordt er door de tandarts een kleine ruimte gemaakt, step, in de tand of kies zodat het frame ter plekke zonder problemen te veroorzaken kan afsteunen op een element en zo zijn stabiliteit krijgt.
Wanneer de eerste afdrukken (happen) zijn gemaakt, wordt in het laboratorium op de kaak waar het frame komt een op maat gemaakte afdruklepel gemaakt. Met deze lepel gaan we de echte afdruk maken. Van deze afdruk wordt een model gemaakt waarop het frame gemaakt gaat worden. Het laboratorium vervaardigd het metalen frame. Als het geraamte klaar is gaan we het passen, waarbij de stand van de boven- en onderkaak t.o.v. elkaar wordt vastgelegd (beetbepalen) en we de pasvorm van het uiteindelijke frame moeten controleren.
De volgende fase is dat we het frame gaan passen met de tanden en/of kiezen “in de was”. Dan kunt u zien hoe het uiteindelijk gaat worden en kunnen we het dichtbijten controleren.
Als alles klopt en u bent helemaal tevreden, wordt het frame afgemaakt en daarna geplaatst.

Plezier

Als de prothese geplaatst is en wij hebben u geleerd hoe ermee om te gaan, wat wel en vooral niet te doen, krijgt u uiteraard ook de nodige nazorg. Uw bijdrage en verantwoordelijkheid is om uw gebit, tandvlees en uw prothese in optimale gezondheid te houden.

Kosten en vergoeding

Bij het schrijven van deze tekst valt een partiële prothese onder uw aanvullende verzekering.
Hoeveel u vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en uw zorgverzekeraar.
Wij adviseren u om navraag te doen bij uw zorgverzekeraar als het voor u onduidelijk is.

De Duynen/RB/2018/Copyright

keyboard_arrow_up