Niemand wil het graag. Een kroon of een brug, maar toch zijn er legio redenen te geven waarom u op enig moment een dergelijke voorziening nodig heeft. Dat kan zijn om esthetische redenen of door natuurlijke gevolgen, maar bijvoorbeeld ook door een trauma, bij het sporten of door vallen. Een goede en mooie of een mooie en goede vervanging is dan wel het minste dat je graag wilt. Hiervoor zijn verschillende systemen beschikbaar. Van metaal/keramiek (porselein) tot volledig keramiek (porselein). Al naar gelang de wensen en mogelijkheden.

Wanneer en waarom

Een kroon of een brug wordt gemaakt als daar door een natuurlijke oorzaak of als gevolg van een trauma reden voor is. Bij het vervaardigen van een kroon of brug worden de tanden die “bekroond” moeten worden beslepen (geprepareerd). Nadat de tanden geprepareerd zijn wordt er met een kwalitatief hoogwaardig materiaal de afdruk gemaakt van de kaak waar de preparatie(s) gedaan is, maar ook van de tegenoverliggende kaak. De afdrukken worden naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de kroon wordt gemaakt.

De Procedure

Analoog of digitaal

Van te voren is met u besproken en gekozen welk type kroon er gemaakt gaat worden. Dat kan zijn op de conventionele manier en digitaal. Bij de digitale kroon worden de gegevens gescand en de basis of de volledige kroon op de computer ontworpen en met uiterst nauwkeurige apparatuur gefreesd. Al naar gelang het type kroon, wordt deze individueel opgebouwd en in de juiste kleur gebakken in een daarvoor speciale oven. De resultaten van de individueel gemaakte kronen is vele malen hoger dan van de uit een stuk gefreesde kronen. Bij de conventionele manier wordt middels diverse nauwkeurig uitgevoerde processen in het laboratorium de basis gemaakt in een metaallegering om daarna opgebouwd en “gebakken” te worden in de individuele kleur per patiënt.

Differentiatie

Er zijn zgn. frontkronen en kronen voor de kiezen (zijdelingse delen). Blikvanger zijn de voortanden en logischer wijze wordt daar dus meer aandacht aan besteed dan aan de kiezen die je veel minder ziet. Echter, er zijn uitzonderingen. Iedere mond is anders, dus iedere mond wordt individueel benaderd en adviseren wij de hoogst mogelijke oplossing.

Plezier

Nadat de kroon geplaatst is leren wij u hoe er mee om te gaan, wat wel en vooral wat niet te doen. Uw bijdrage en verantwoordelijkheid is om uw kroon, tandvlees en overige tanden en kiezen optimaal te onderhouden. Een jaarlijks controle is een pré.

Kosten en vergoeding

Kroon- en brugwerk valt in bijna alle gevallen onder de aanvullende verzekering. Informeert u bij uw zorgverzekeraar.

Garantie

Zie garantie bepalingen

keyboard_arrow_up