U zit in een restaurant en wilt gaan genieten van uw eten, of u bent op een verjaardag, maar oeps… u bent vergeten uw prothese te plakken. Niet alleen vervelend, maar ook onpraktisch en sociaal belemmerend. Hoe oud is úw prothese?

Een loszittende gebitsprothese kan diverse oorzaken hebben. In de meeste gevallen heeft het te maken met de leeftijd van de prothese, maar ook uw gezondheid kan een rol spelen en heel soms heeft de prothese gewoon vanaf het begin niet goed gezeten.

Wij helpen u!

Als een prothese ouder wordt en u niet een keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle, kan het gebeuren dat door de tijd dat u de prothese heeft, de omstandigheden bij u in de mond zijn veranderd. Op natuurlijke wijze slinkt het bot naarmate je ouder wordt. Daarnaast kan een slecht functionerende prothese van invloed zijn of het gebruik van medicijnen.

Uw prothese gaat loszitten

Omdat dit heel geleidelijk gaat heeft u vaak niet eens in de gaten dat uw prothese ernstig los zit omdat u zich aanpast. Waarschijnlijk gaat u plakken en/of  u houdt de prothese op zijn geforceerd plaats met uw tong en wangen. Sommige mensen gaan met hun tanden en kiezen op elkaar praten.

U bent afgevallen…

Ook dan kan uw prothese los gaan zitten. De reden hiervan is o.a. dat ook het vet percentage in u tandvlees is afgenomen, maar ook door ziekte. Daardoor sluit het tandvlees en uw prothese niet meer optimaal op elkaar aan. Ook al is het maar heel weinig, het kan van invloed zijn.

De oplossing

Soms kunnen we volstaan met een nieuw laagje in de prothese aan te brengen.
Meestal zijn helaas ook de tanden en kiezen versleten waardoor de afstand van uw onderkaak t.o.v. de bovenkaak minder is geworden. U heeft dan een zgn. “ingezakte beet”. Dan is de kans erg groot dat er een nieuwe gemaakt moet worden (zie het kunstgebit of tandprothese op implantaten).

De Duynen/RB/2018/Copyright

keyboard_arrow_up