U staat als coach, begeleider, trainer, ouder, partner te kijken naar de prestaties tijdens het sporten of een ander evenement of u staat zelf in het veld of op de baan e.a. Wat je niet verwacht en wilt tijdens het uitoefenen van een hobby is het oplopen van letsel.

Gelukkig bent u vooral verstandig!

Bescherming is preventief en veilig en bescherming is goedkoper dan de gevolgen. Een goed passende mondbeschermer die ook de wortels beschermd is altijd een goede investering, maar geen vrijbrief om roekeloos te sporten.

Wanneer en waarom een mondbeschermer

De meeste trauma’s aan het gebit gebeuren bij het sporten. Het is daarom logisch dat je bij het sporten een goed passende mondbeschermer draagt. Immers, door het dragen van een goede mondbeschermer beperkt u de schade aan het gebit en het weefsel er omheen in geval van letsel.
Ja, een goed passende gebitsbeschermer is in aanschaf duurder dan een gebitsbeschermer die u in de winkel koopt en in warm water moet leggen.

Wij maken perfect passende professionele mondbeschermers.
Afhankelijk van de soort sport waar het om gaat kan de mondbeschermer in uitvoering worden aangepast. Wij adviseren eigenlijk bij voorkeur de meest beschermende uitvoering. De “heavy-pro”.
Deze mondbeschermer is uitgevoerd in drie lagen.
1. Een gecombineerde zachte en harde laag, waarbij de zachte zijde over uw tanden, kiezen en tandvlees gaat,
2. Een dikke zachte laag (ca.3mm) die tot ongeveer de overgang van uw tandvlees met uw lip/wang loopt. De dikke plaat is in verschillende kleuren en/of kleuren combinaties mogelijk.
De mondbeschermer past perfect over uw gebit en loopt meestal tot en met de eerste kies, maar kan ook t/m de tweede kies doorlopen.

De Procedure

Voor de procedure nemen wij drie afdrukken (happen) en nemen wij een dichtbijtmal (wasbeet).
In het laboratorium worden van deze afdrukken modellen gemaakt. Als de mondbeschermer geplaatst wordt controleren wij op o.a. pasvorm op de kaak en “pasvorm” t.o.v. de onderkaak.
U moet er rekening mee houden dat deze mondbeschermers veel vaster zitten, zodat bij het dragen en in- en uitdoen gewenning vraagt.

Het maken van de Mondbeschermer

Op het model van de bovenkaak wordt de mondbeschermer gemaakt. Hierbij wordt met een speciaal professioneel apparaat de gecombineerde plaat verwarmd en onder vacuüm over het model getrokken. De plaat wordt op maat gemaakt. Vervolgens wordt met behulp van de bijtmal het model van de onderkaak op het model van de bovenkaak geplaatst en gefixeerd in het apparaat. De gecombineerde plaat wordt teruggeplaatst op het model van de bovenkaak en wordt de dikke zachte plaat verwarmd en ook weer onder vacuüm over het model gebracht en direct daarna “bijt” het model van de onderkaak in de dikke zachte plaat.
Nadat het geheel is afgekoeld wordt al het overtollige verwijderd en perfect afgemaakt.

Plezier

U schaft de mondbeschermer nooit voor niets aan. De mondbeschermer zal altijd bescherming bieden als u geen onnodige risico’s neemt tijdens het sporten. Hoeveel bescherming kan je altijd pas vaststellen als het zijn functie heeft moeten bewijzen, maar een goed passende mondbeschermer heeft al heel veel mensen veel ellende gescheeld.

Kosten en vergoeding

De totale kosten van een mondbeschermer kunnen wij u aan de hand van overleg geven.
Of uw zorgverzekeraar bereid is mee te betalen aan preventief handelen, adviseren wij u om contact met uw zorgverzekeraar op te nemen. Anders komen de kosten volledig voor uw rekening.

keyboard_arrow_up